Peri Bacaları için Kapadokya’nın süsü desek yeridir. Kapadokya’nın eşsiz manzarasında sıra sıra dizilmiş bu doğal oluşumlar, gerek şekilleri gerek tarihleriyle merak uyandırmaktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist, peri bacalarını görmek için Kapadokya’yı ziyaret etmektedir. Peki peri bacaları nerededir, nasıl oluşmuşlar? Akla bir sürü soru gelmektedir. Okuyacağınız Peri Bacaları yazımızda aklınıza takılabilecek bütün soruları cevaplandırdık.

Kapadokya Peri Bacaları

Peri Bacaları’nın Hikayesi

Peri bacaları hikayesi her zaman, herkesin ilgisini çeken bir konu olmuştur. Bu yapılar, zamanın afetlerle oluşturduğu ve bizlere hediye ettiği doğal oluşumlardır. Kapadokya’yı her gezen hayretler içinde kalmaktadır. Gizemli yapısı, bu bölgenin daha da etkileyici olmasını sağlamaktadır. Peri bacalarının içinden yerin metrelerce altına yapılan yeraltı şehirleri vardır. Şimdi bile günümüz teknolojisiyle benzeri yapılamayan havalandırma sistemlerini nasıl yaptıkları merak konusudur. Aslında, bilimsel kanıtlara dayanmasına rağmen yine de hayret ettirmektedir. Çünkü eskiden beri süre gelen peri bacası efsaneleri, herkesi bu bacaların içinde perilerin yaşadığına ikna etmiştir. Rüzgarın, peri bacalarının içindeki mağaralarda çıkardığı uğultuların da perilerden geldiği inanılıyormuş. Bununla birlikte ağızdan ağıza dolaşmış bir sürü hikaye vardır. Ancak bir hikaye vardır ki, kime sorsanız sizlere hemen anlatacaktır.

Rivayetlere göre eski zamanlarda Kapadokya’da devler yaşarmış. Dağların boyunda bu devler, insanlarla anlaşamaz her fırsatta üzerlerine ateş püskürtürlermiş. Bu durumu gören peri padişahı insanların haline çok üzülmüş. Ülkesindeki tüm perilerin insanlara yardım etmesini istemiş. Periler ateşi söndürmüşler devleri de ülkeden kovmuşlar ardından da insanlar ve periler birlikte yaşamışlar. Ancak bir yandan kralın oğlu Revan ile padişahın kızı Gülperi aşık olmuşlar. Bir insan, eğer bir peri ile evlenirse insan soyunun tükeneceğini biliyorlarmış. Bu yüzden ülkede aşık olduklarını öğrenen herkes bu aşka engel olmuş. Aşıklar, insanlarla periler arasında savaş çıkmaması için ayrılmaları gerektiğini düşünmüşler. Prens, emrindeki tüm perilere güvercin olmalarını emretmiş. Gülperi de beyaz bir güvercine dönüşmüş. Her gece Revan’ın odasının penceresinin önüne konuyormuş. Revan da güvercini avuçlarına alıp her geçen gün Gülperi’yi nasıl özlediğini anlatır ağlarmış.

Bu, birçok aşk hikayesi gibi kavuşamayan aşıkların hikayesidir. Bölgede buna benzer birçok hikaye anlatılmaktadır. Doğruluğunu bilinmez fakat peri bacaları zaten, başlı başına bir efsanedir. Güzelliği sayesinde kendisini tanıtmak için hiçbir hikayeye veya efsaneye gerek duymamaktadır.

Peri Bacaları’nın Yeri Nerede?

Peki, herkesin aklındaki soruya gelecek olursak, Kapadokya peri bacaları nerede? Peri bacaları, büyük bir bölümünün Nevşehir’de bulunduğu Kapadokya bölgesine yayılmıştır. Avanos, Ürgüp ve Uçhisar’ın arasında kalan vadiler en yoğun peri bacası görebileceğiniz yerlerdendir.  Kapadokya’nın simgeleşmiş fotoğrafları arasında bulunan Üç Güzeller, peri bacası denince akla ilk gelen yerlerdendir. Kapadokya’da başınızı çevirdiğiniz her yerde peri bacası görmek mümkündür.

Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Peki, peri bacaları nasıl oluştu? Nevşehir peri bacaları tarihinin, 60 milyon yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. İlk zamanlarda bir iç deniz olan Kapadokya bölgesi, Torosların yükselmesi ve kuzeyde bulunan Anadolu fayını sıkıştırması sonucu bölgedeki yanardağlar harekete geçmiştir. Günümüzdeki Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasandağı’nın püskürttüğü lav ve küller bu bölgeyi kurutmaya başlamıştır. Bölgede lav ve külden oluşan taş, yani tüf yapılar oluşmaya başlamıştır. Bölgeden geçen Kızılırmak başta olmak üzere, vadilerin yamacından başlayan seller ve rüzgarların etkisiyle değişime uğramıştır. Bitki örtüsünün azlığı ve tüf tabakasının geçirimsizliğiyle kuvvetlenen sel suları akarken, sert kayaların arasında inatla yol açmaya çalışmıştır. Ancak sert kayaların dirençsiz üst kısımları, suların gücü karşısında çatlayıp koparken, alt kısımlarında ise derin dalgalı vadiler bırakmış. Peri bacalarının tepesinde bulunan sert şapkalar ağırlıklarıyla aşağı doğru baskı yapmaktadır. Konik gövdeleri peri bacalarını, rüzgar aşınmasına daha dirençli kılmaktadır. Bir diğer özelliği ise konik gövdede bulunan tüfün erozyonu önlemesi ve peri bacasının yüksekliğini kontrol altında bulundurmasıdır.

Bu bölgeden bahsederken misafirlerin aklına çoğu zaman peri bacaları tarihi eser midir sorusu gelmektedir. Doğrusu, peri bacaları doğal varlık mıdır olmalıdır. Aslında, peri bacaları bir doğal güzelliktir. Ancak içinde birçok tarihi eser barındırmaktadır. Kapadokya peri bacaları uzun ömrünün olabilmesinin sebebi tepesindeki şapkalardır. Kapadokya, aynı zamanda tarih boyunca çok sayıda uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Toprak yapısının avantajı ile birçok yerleşim yeri, evler, manastırlar, kiliseler, şapeller, ve yer altı şehirleri inşa edilmiştir. Peri bacaları ayrıca güvercinlik olarak da kullanılmıştır. Eski dönemde burada yaşayan halk, bu oyuklara yem koyup kuşları beslemeye ve kuşlardan elde ettikleri gübreleri bağlarında ve tarlalarında kullanarak son derece verimli ürünler elde etmiştir. Günümüzde de bu yöntem hala kullanılmaktadır. Güvercinlerin dışkısından yapılan gübre toprak için çok faydalı olması nedeniyle fazlaca önem taşımaktadır.

En Güzel Manzara

Dünyanın neredeyse hiçbir yerinde bulunmayan bu yapıları fotoğraflamak elbette önemlidir. Bu nedenle herkes, en güzel peri bacası manzarası aramaya koyulmuştur. Kapadokya’da peri bacalarını en güzel, Göreme Açık Hava Müzesi, Uçhisar, Ürgüp, vadiler ve seyir teraslarından izleyebilirsiniz. Ayrıca Kapadokya’nın en popüler aktivitesi olan Balon Turu ile havadan da bu güzellikleri izlemek büyük bir keyiftir. Eğer Kapadokya tatiliniz kısa süreliyse ve peri bacalarını kesinlikle görmeliyim diyorsanız, Paşabağ Rahipler Vadisi‘ne gitmenizi tavsiye ederiz. Peri bacalarının yoğun olduğu bölgeler; UNESCO Dünya Mirası’nda yer alan Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme ve Kapadokya’nın en çok ziyaret edilen yeri konumundadır. Göreme’nin merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafede yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’nde bulunan Kızlar ve Erkekler Manastırı, Azize Barbara Şapeli, Çarıklı Kilisesi, Tokalı Kilisesi, Elmalı Kilisesi, Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise ve Karanlık Kilise önemli yerler arasındadır.

Zamanda yolculuk ettiğiniz hissini veren kiliseler, hala tazeliğini koruyan muhteşem fresklerin eşsiz örneklerini sunmaktadır. Kapadokya’da bulunan vadiler, gerek coğrafi yapısı, gerekse kaya ve peri bacaları oluşumlarının şekilleri ve renkleri ile adlandırılmış durumdadır. En çok gezilen vadiler arasında ilk sırada gelen vadiler de şu şekildedir: Paşabağ Rahipler Vadisi, Zelve Vadisi ve Açık Hava Müzesi, Devrent Hayal Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Aşk Vadisi, Kızılçukur Vadisi, Güllüdere Vadisi ve Kılıçlar Vadisi.

Yukarıda listelediğimiz vadilerin hepsi Göreme Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Bunların dışında ise bir de ünlü Ihlara Vadisi var. Göreme’den yaklaşık 85 km. uzaklıkta Aksaray ili sınırları içinde yer alan Ihlara Vadisi de mutlaka gezip görülmeye değerdir. Kapadokya’da peri bacaları ile bezenmiş olağanüstü güzellikte vadileri izleyebileceğiniz panoramik seyir terasları bulunmaktadır. Bunlar arasında en popüler olanlar, Göreme, Kızılçukur Vadisi, Aşıklar Tepesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Uçhisar Kalesi, Ortahisar Kalesi ve Ürgüp Temenni Tepesi seyir teraslarıdır.

Ayrıca Ürgüp peri bacaları ATV turları ile de gezilebilir. Kapadokya, özellikle büyük araçların girilmesine izin olmayan geniş vadilerle çevrilidir. Peri bacalarıyla bezeli olan bu vadileri ATV turlarıyla kolayca gezebilirsiniz.

Nevşehir Peri Bacaları Giriş Ücretli Mi?

Peri bacaları bölgenin her yerinde görebileceğiniz şekilde araziye yayılmıştır. Girişleri tamamen ücretsiz olup siz misafirlerimizin ziyaretine açıktır. Eğer peri bacalarını kuş bakışı bir şekilde balonda izlemek isterseniz Kapadokya Balon Turlarına katılabilirsiniz. Bu tür turlarda hizmet veren acentamıza sonuna kadar güvenebilirsiniz. Kapadokya balayı tatiliniz veya seyahatiniz boyunca sizlere destek vermek için bekliyoruz. Peri bacaları turu ve tur rezervasyonu yaptırmak için Kapadokya Bölge Turları Rezervasyon linkimize tıklayabilirsiniz.

Kapadokya Peri Bacaları

2 Comments
  1. […] ve dahası… Ancak ATV turları yaparak Kapadokya’nın muhteşem vadilerini ve eşsiz peri pacalarını harika bir seyir gezisi yaparak görürsünüz. Eğer adrenalini seviyorsanız ve toz, çamur vb […]

  2. […] Kaynaktan alıntı: … […]

Leave A Comment