Kapadokya Çavuşin Köyü
İçine kocaman bir mazi ve eşsiz hikayeler sığdıran küçük bir köy, Çavuşin… Kapadokya’nın küçük ama değerli bir mucizesi olan Çavuşin Köyü, ziyaretçilerine masalsı bir yolculuk vadediyor. Yıllanmış dokusu ve kusursuz doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen Çavuşin, her sene Kapadokya’yı ziyaret eden misafirler tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. Büyük şehirlerin kaosundan kaçıp doğanın kollarına sığındınız Kapadokya, size Çavuşin Köyü’nde dingin ve huzurlu saatler sunar. Vadi gezisi, tarihi eserleri, geleneksel yapısı, dini değerleri ve eğlenceli aktiviteleriyle eşsiz bir maceraya hazır mısınız?
Çavuşin Köyü Tarihi
Roma Dönemi’ne ait izleri günümüze dek koruyan Avanos Çavuşin Köyü, ilk olarak Hristiyanlara ev sahipliği yapmıştır. Hristiyanlığı yaymak için çalışan keşişler, Roma askerlerinin zulmünden kaçmak ve saklanmak için civardaki peri bacalarının içini oyarak kendilerine yaşam alanları yaratmışlardır. Bizans Dönemi’ne gelindiğindeyse halk Hristiyan olduğunu rahatlıkla dile getirmeye başlamıştır. Hatta Hristiyanlığın ilk öğretileri bu topraklarda bu dönemlerde verilmeye başlamıştır. Keşişler, rahipler ve din adamları dini eğitimler vermeye koyulmuşlardır. Bölgenin coğrafi konumu engebeli olduğu için ulaşım zor olmaktadır. Bu sebeple din adamları böylesi sakin ve dingin yerleri kendilerine inziva alanı olarak tercih etmiştir.
1071 yılında Selçuklu Türklerinin Anadolu’ya girmesiyle Hristiyanlar ve Müslümanlar bir arada yaşamaya başlamıştır. Bu sayede bölgede İslamiyet’e dair eserler de varlık göstermiştir. Uzun yıllar bir arada yaşadıktan sonra mübadele sonucu bölgede yalnızca Türkler kalmıştır. Bölgenin en eski yerleşim alanlarından biri olan Nevşehir Çavuşin Köyü, dolu dolu geçmişi, tarihi ve dini değerlerinin yanı sıra sanatla iç içe olan duruşuyla da büyüleyici bir köydür.
Çavuşin Köyü Nerede?
Çavuşin Köyü Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunmaktadır. Nevşehir merkeze 4,5 km, Avanos’a 6 km uzaklıktadır. Göreme- Avanos yolu üzerinde konumlanmaktadır. Aynı zamanda Paşabağ Rahipler Vadisi’ne de yakın bir mevkidedir.
Avanos Çavuşin Köyü
Çavuşin Köyü Gezilecek Yerler
Çavuşin Kilisesi
Hristiyan nüfusun yoğun olduğu Kapadokya’da yüzlerce kilise mevcuttur. Pek çoğu tarihi ve dini açıdan çok değerlidir. Çavuşin Köyü’nün de en özel kiliselerinden biri Çavuşin Kilisesi’dir. Kilise duvarlarında yer alan anlatılarla dönemin yaşam tarzına ve tarihi olaylarına ışık tutar niteliktedir. Avanos- Göreme yolu üzerinde konumlanan kilisenin, 964-965 yıllarında İmparator Nicephorus Phocas adına yapıldığı söylenmektedir. Bu özel kilise, 1985 yılında Dünya Kültür Mirası listesine girmeyi başarmıştır. Kiliseyi giriş sağ ve sol tarafta yer alan merdivenlerden yapılmaktadır. Çavuşin Kilisesi’nin orijinal girişi zamana yenik düşüp yıkıldığı için bu şekilde alternatif girişler inşa edilmiştir. Yüksekliğiyle dikkat çeken kilisenin duvarlarında Nicephorus Phocas’un ailesi resmedilmiştir.
Bunun yanı sıra İsa’nın Doğumu, Yusuf’un 2. Rüyası, Mısır’a Kaçış, Müjde, Ziyaret, Bakireliğin İspatı, Yahuda’nın İhaneti gibi Hristiyanlık tarihinin önemli olayları anlatılmaktadır. Anlatılar eski teknikle boyandığı için yer yer tahrip olmuştur. Hatta bir kısmı tamamen yok olmuştur diyebiliriz. Sağlam olan ve geçmişi aydınlatan anlatıları görmek için Kapadokya’yı en kısa zamanda ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda kilisenin içerisinde önemli kişilerin mezarları bulunmaktadır. Dar merdivenlerden geçerek ölen kişiler için inşa edilen odacıkları görmeniz mümkündür. Rivayetler arasında kilisenin Hz. Muhammet’in doğumundan önce yapıldığı bilgisi mevcuttur. Bunun yanı sıra ufak bir hatırlatma yapmakta fayda var. Kilisede fotoğraf çekimi flaş ışıkları duvardaki boyalara zarar verdiği için yasaktır.
Haçlı Kilise
6-7. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen Haçlı Kilise, Kapadokya Çavuşin Köyü’nün mutlaka gidip görülmesi gereken dini eserlerinden biridir. Kilisenin duvarlarında yer alan fresklerde Tanrı’yı betimlemek amacıyla yapılan figürler mevcuttur. Güllüdere Vadisi’nde bulunan kilise, dikdörtgen tavanlıdır. Tavanında büyük bir hac sembolü vardır ve araştırmacılar tarafından bu hacın, Kudüs’te bulunan Kutsal Hacı temsil ettiği söylenmektedir. Kiliseye 10-11. Yüzyıllarda eklemeler yapıldığı arkeologlar tarafından tahmin edilmektedir. Tahta merdivenlerden çıkarak ulaştığını kilise, duvarlarında yer alan kabartmalarla eşsiz bir görsel şölen sunar.
Aziz Jean Kilisesi
2 katlı Aziz Jean Kilisesi, hemen Gülşehir girişinde bulunmaktadır. Kilisenin alt katında şarap mahzeni, mezarlıklar, su kanalı ve görevliler için odalar bulunmaktadır. Ayrıca kilisenin üst katına çıktığınızda duvarlarında İncil’den sahnelerle karşılaşırsınız. Kilisenin duvarlarını süsleyen fresklerse profesyonel bir sanatçının elinden çıkmışçasına görenleri büyüler.
Üzümlü Kilise
Zelve Vadisi’nde yer alan Üzümlü Kilise, adını duvarlarını süsleyen üzüm kabartmalarından almaktadır. Esrarengiz bir görünüme sahip olan kilise, halk tarafından Aziz Theodoros Trion Kilisesi olarak da anılmaktadır. 9-10. yüzyıllarda inşa edildiği söylenen kilisenin duvarlarında yer alan haç sembolleri görenlerin dikkatini çekmektedir. Duvarlarındaki anlatılar geçmişten günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Üzümlü Kilisesi’nin yanında bulunan şapeli ve hemen sağ tarafında girişi olan Balıklı Kilisesi’ni de gezmenizi tavsiye ederiz. Meraklısı olanlar için bir de şarap yapım evi bulunmaktadır. Burayı da ziyaret edebilir, el yapımı şaraplardan tadım yapabilirsiniz.
Saklı Kilise
Kapadokya’da yer alan nadir görünüme sahip kiliselerden biridir. Geç keşfedilmiş bu kaya kilise, 1957 yılında gün yüzüne çıkmıştır. Bu sebeple ismi de Saklı Kilise olarak kalmıştır. Duvarlarında yer alan resimler direkt sıva üzerinde yapılmıştır. Kilise bu özelliğiyle de öne çıkmaktadır. Araştırmacılar tarafından 11. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Kilise, kırmızı rengin hakim olduğu bir ibadethanedir. Kilisenin tavanını süsleyen hac sembolü dikkat çekmektedir.
Vaftizci Yahya Kilisesi
Vaftizci Yahya Kilisesi Kapadokya’nın en eski dini eserlerinden biridir. Çavuşin Köyü’nün merkezinde yer alan kilise, günümüze kadar ulaşması büyük bir mucizedir. Birkaç restorasyon geçiren ve bazı kısımları yıkılan kilise adını Hz. İsa’yı vaftiz eden ve Hristiyanlıkta önemli bir değer olan Yahya’dan almaktadır. Kilisenin hikayesi de dinleyenleri büyüleyen cinstendir. Rivayete göre; Yahya dönemin kralı Hirodes, kardeşinin eşiyle evlendiğinde krala yaptığının caiz olmadığını söylemiştir. Bu uyarıya sinirlenen kral Yahya’yı zindana kapatmıştır. Yıllar sonra Hirodes’in kızı büyümüştür. Kızı adına büyük bir şölen düzenleyen Kral, kızına kendisinden bir istekte bulunmasını ve bunu ne pahasına olursa olsun yerine getireceğini belirtmiştir. Ne isteyeceğine karar veremeyen kız, annesine danışır ve kralın eşi kızına babasından Yahya’nın kellesini istemesini öğütler. Kral bu duruma üzülse de kızının talebini yerine getirir ve Yahya’nın kellesi kralın kızına bir tepsi içinde sunulur. Kapadokya’nın tüm ilginç hikayelerini dinlemek için daha fazla zaman kaybetmeyin.
Çavuşin Köyü detaylıca anlattığımız bu kiliseler dışında Azize Meryem Kilisesi, Kolonlu Kilise, Cemallerin Kilise, Gıdıların Kilise , Aziz Paul Kilisesi gibi daha pek çok değerli dini esere ev sahipliği yapmaktadır.
Çavuşin
Güllüdere Vadisi
Peri bacalarıyla nam salan Kapadokya’nın
peri bacalarıyla meşhur vadisi Güllüdere Vadisi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. 4 kilometrelik bir yürüyüş parkuru olan vadi, sportif aktiviteler için uygundur. Vadi, Kapadokya’nın önemli dini yapılarından olan Yovakim Anna ve Üç Haçlı Kilise’ye de ev sahipliği yapar. Pek çok güvercinliğe rastlayacağınız vadi ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunar.
Kızılçukur Vadisi
Çavuşin’de bulunan Kızılçukur Vadisi, ismini kızıla çalan kayalardan alır. Misafirlerine büyüleyici bir manzara sunan vadi, fotoğraf çekimlerinin de vazgeçilmez mekanı olmuştur. Direkli Kilisesi, Haçlı Kilisesi, Üzümlü Kilisesi ve Aziz Nicholas’ın şapelini içerisinde barındıran vadi, trekking için oldukça uygundur. Gün doğumu ve gün batımında daha da güzelleşen Kızılçukur, üzüm bağlarıyla süslenmiş ve zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Vadini tepe noktasından gökyüzünü süsleyen balonların süzülüşünü izleyebilirsiniz.
Kapadokya Kızıl Çukur
Çavuşin Köyü’nde Yapılacak Aktiviteler
Kapadokya dini, tarihi ve kültürel pek çok değeri bize sunduğu gibi doğal güzellikleriyle de içimizi açar. Bu değerli keşiften sonra biraz da eğlenceye vakit ayırmak gerekiyor. Kapadokya
balon turu,
at turu,
Jeep safari turu gibi adrenalin kokan birçok aktivite vaat ediyor. Fakat Çavuşin Köyü bunlardan daha da fazlasıyla misafirlerini buluşturuyor. Şimdi bu heyecan dolu etkinlikleri birlikte inceleyelim.
Kapadokya Yamaç Paraşütü
İnanılmaz bir maceraya hazır mısınız? Sıcak hava balonlarının uçuşunu izlediniz, sıcak hava balonları içinde gökyüzünde süzüldünüz. Şimdi sıra adrenalin dolu yamaç paraşütü uçuşunda. Yeryüzü aktiviteleriyle misafirlerini mutlu eden Kapadokya, gökyüzü aktiviteleriyle de ziyaretçilerine adrenalin aşılıyor. Kalkış noktası Çavuşun Köyü’nde olan uçuşlar, uzman pilotlarla gerçekleştirilmektedir. 2 kişilik olan uçuşlar 10 ila 20 dk. arasında sürmekte ve yerden 500-900 metre yükseklikte yapılmaktadır. Bu macera dolu dakikaları fotoğraf ve video çekerek ölümsüzleştirebilirsiniz. Yamaç paraşütü ne zaman yapılır sorusunaysa rüzgarın izin verdiği her saatte yapılır diyebiliriz.
Güray Seramik Müzesi
Elle oyulmuş taştan bir mağaranın müze olma hikayesine tanıklık etmeye ne dersiniz? Nevşehir’de bulunan Güray Seramik Müzesi, Hitiler döneminde günümüze kadar uzanan çömlekçilik sanatına ev sahipliği yapmaktadır. Türk seramik sanatçılarının eserlerinin yer aldığı müze Kapadokya’nın yerli yabancı ziyaretçilerine açıktır. 3 bölümden oluşan müzenin Antik Eserler Salonu, Modern Eserler Salonu ve Sergi Salonu mevcuttur. Gündüz saatlerinde misafirlerini ağırlayan Güray Seramik Müzesi, akşam saatlerinde yemekli toplantı, sempozyum, seminer, kokteyl, dans gösterisi, sema gösterisi ve konser gibi organizasyonlara ev sahipliği yapar. Mistik bir görünüme sahip müze Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken müzelerden yalnızca bir tanesidir.
Güray Müze Çanak Çömlek
Kapadokya Bisiklet Turu
Kapadokya bisiklet turu denilince ilk akla gelen güzergahlardan biri Çavuşin Köyü’dür. Başlangıç noktası olarak Rahipler Vadisi’nin belirlendiği rota Çavuşin Köyü’nden geçerek Aşıklar Vadisi’nde son bulur. Bu rota boyunca yukarıda bahsettiğimiz vadileri ve önemli yapıları da görmüş olursunuz. Eşsiz manzarayı izleyip dinlenme noktalarında yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Peri bacaları arasında nefis bir doğa keşfi… Kapadokya bisiklet turu için tek rota elbette bu şekilde değildir. Misafirlerin talebine göre değişen destinasyonlar mevcuttur. Eğer tam bir bisiklet tutkunuysanız size daha büyük bir haberimiz var. Kapadokya her sene sonbahar mevsiminde bisiklet festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Türk ve yabancı bisikletçileri buluşturan bu macera dolu festivalde siz de yerinizi ayırtın.
Kapadokya‘da Kamp
Doğayla iç içe olmayı seven Kapadokya aşıklarının çokça tercih ettikleri bir başka aktivite de kamp yapmaktır. Kamp alanı konusunda çok geniş bir yelpazeye sahip olan Kapadokya, en güzel köşelerini Çavuşin Köyü’ne ayırmıştır. Güllüdere Vadisi kamp alanı ve Kızılçukur Vadisi kamp alanı, macera tutkunlarının vazgeçilmez noktalarındandır. Kapadokya kamp alanlarında elektrik, su, yiyecek, içecek ve WC gibi temel ihtiyaçlarınız karşılamanız için tüm koşullar mevcuttur. Bunun yanı sıra zemin çadır kurmak için oldukça uygundur. Otopark ücreti ödeyerek konakladığınız alanda temizlik kurallarını dikkat edilmektedir. Kapadokya’nın en güzel bölgelerinden olan Kızılçukur ve Güllüdere kamp alanı büyüleyici bir manzara sunar. Aynı zamanda sıcak hava balonlarını izleyebileceğiniz en iyi noktalardır. Temiz havanın ve huzurun tadını çıkarırsınız. Kamp alanının etrafında yer alan tarihi yapıları ziyaret edebilir; kafelerden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Dilerseniz ATV kiralayarak da bölgeyi gezebilirsiniz.
Kapadokya Kamp
Çavuşin At Çiftlikleri
Güzel atlar diyarı Kapadokya’da at turu yapmadan geri dönmek olmazdı. Kapadokya’nın etkileyici vadilerinde gerçekleşen at turlarının en çok tercih edilen güzergahlarından biri de Çavuşin Köyü’dür. Çavuşin at çiftliklerini ziyaret ederek hem onları beslemeniz hem de keyifli turunuza ortak etmeniz mümkündür.
At turlarını isteğinize göre 1 saatten 4 saate kadar uzatabilirsiniz. Ayrıca paket halinde de bir at turu tercih edebilirsiniz. Gezi boyunca manzaranın en güzel olduğu noktalarda molalar vererek fotoğraf çekimleri gerçekleştirebilirsiniz. Tur ekipmanları size çiftlik tarafından ya da tur acentesi tarafından sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle rahat kıyafetler tercih etmeniz öneririz. Sonrasındaysa yalnızca gün batımının keyfini çıkarmak kalır.
Çavuşin Köyü’ne Ne Zaman Gidilir?
Kapadokya yılın her zamanı kusursuz bir güzelliğe sahiptir. Her mevsim farklı bir dünya sunar size. Bu dünyaya ne zaman katılmak istediğiniz sizin kararınızdır. Çavuşin Köyü’ne ne zaman gideceğinize, yapmak istediğiniz aktivitelerden maksimum verimi alacağınız mevsim belirler, demek doğru olur. Örneğin kış mevsiminde balon turu ya da bisiklet turu çok verimli olmaz. Bu sebeple yapmak istediğiniz etkinliklere karar verip öyle biletlerinizi alın.
Çavuşin Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Kapadokya Çavuşin Köyü, Avanos- Göreme yolu üzerinde bulunmaktadır.. Çavuşin’e gitmişken çok yakınında bulunan Paşabağlar Vadisi’ni de gezmenizi öneririz. Özel aracınızla gittiyseniz Avanos Göreme yolunu takip ederek bulabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarını tercih edecekseniz Göreme’den Avanos’a giden minibüslerle Çavuşin Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Bunun dışında bir de araç kiralama seçeneği mevcut. Gezi için rahat koşullar sunar size. Bunun için önerebileceğimiz güvenilir birkaç araç kiralama acentesi mevuttur. Fakat tercihiniz HTR Turkey Tours’tan yana olduysa ulaşımı dert etmezsiniz. Tüm organizasyonla bizzat tur firması ilgilenir.
Kapadokya Çavuşin Köyü
Çavuşin Köyü Otelleri
Çavuşin Köyü’nde nerede kalınır, sorusuna sizler için en doğru cevapları hazırladık. Başarısını tecrübe ettiğimiz birkaç Kapadokya otelini sizlerle tanıştıracağız. İlk olarak
MDC Otel ile başlayalım.
MDC Otel, mağara görünümlü modern hizmet anlayışına sahip bir oteldir. Eski ve yeninin ortak buluşma noktası olan otel, hizmetleriyle müşterilerini memnun eder. Güler yüzlü çalışanları ve hızlı aksiyon alan ekibiyle kusursuza yakın bir konaklama merkezi olmayı başarmıştır. Yerel yemekleri, şömine başında kahve keyfi, gezilesi bahçesi, aşık olunası manzarası ve jakuzi keyfiyle misafirlerini maksimum düzeyde tatmin eder. Sağladığı transfer hizmetleriyle misafirlerini büyük bir yükten kurtarır. Son olarak masaj hizmetiyle gezginlere günün yorgunluğunu atma fırsatı tanır. Aileler için oldukça güvenli bir konumdadır.
MDC Otel ile yakından tanışmak için hemen iletişime geçin. Bu otel Çavuşin’e yakın olan Ürgüp’te bulunmaktadır.
Bir diğer önerimiz Argos in Cappadocia olacaktır. Uçhisar bölgesinde konumlanan otel, Çavuşin Köyü’ne de oldukça yakındır. Kendini “İçinden Köy Geçen Otel” olarak tanımlayan Argos in Cappadocia, birçok oda ve süit seçeneğiyle farklı zevklere hitap etmeyi bilmiştir. Misafirlerine Kapadokya manzarası eşliğinde kahvaltı keyfi vadeden otel; aile dostu, hayvan dostu ve doğa dostu olduğunun altını çizmektedir. Bu durum çocuklar için güvenli bir ortam yarattığını gösterir. Otel, açık havuz ve terapi odalarıyla misafirlerine unutulmaz deneyimler vadetmektedir. Ayrıca nostaljik otomobil turları, gün doğumu yogası, dolunay turları ve daha fazlası sizler için organize edilmiştir. Argos in Cappadocia düğün organizasyonlarının baş kahramanı olurken evli çiftlere de kusursuz bir balayı vadediyor. Tüm bu etkinliklerden daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen iletişime geçin
Siz de Kapadokya’nın bu büyülü havasını içinize çekip, eşsiz doğasını keşfedip, macera dolu bir gün geçirmek istiyorsanız rezervasyon yaptırmak için acele edin.
Günlük Kapadokya turları ile Çavuşin’i ve diğer güzellikleri görme fırsatını yakalayın.