Kayseri Arkeoloji Müzesi
İlk Çağ’ın başlangıcına kadar uzanan tarihinden bugüne kalan eserler Kayseri Arkeoloji Müzesi gibi müzelerde sergilenmektedir. Hititler başta olmak üzere birçok medeniyetin izleri bulunan Kayseri’de Roma, Bizans ve Asurlular gibi toplumlar yaşamıştır. Bu medeniyetler bölgenin kültür zenginliğine yansıtmaktadır. Kayseri’de ilk müze çalışmaları 1928 yılında başlamıştır. İlk kez Hunat Hatun Medresesi ile müze kapılarının açıldığı tarih 1930 yılını göstermektedir. Kayseri Arkeoloji Müzesi 1937 yılına kadar depo vazifesi görmüştür. Müze daha sonra H.Von der Osten tarafından kronolojik sıralama ve düzenlemesi yapılmıştır. Sonrasında Kayseri Arkeoloji Müzesi 1938 yılında ziyaretlere açılmıştır. Kayseri Arkeoloji Müzesi sonrasındaki durak ise, Gültepe Mahallesi adıyla bilenen yerde bulunan ve restore edilen Kayseri Kalesi özel alanı olmuştur. Buraya 1969 yılında taşındıktan sonra ziyaretçilerine kapısını açan müze günümüzde aynı adreste bulunmaktadır.
Müzenin İlk Açılışı Hakkında Bilgi
Kayseri Arkeoloji Müzesi müzecilik tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kayseri geçmişte birçok önemli olaya sahne olmuş ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple Kapadokya’nın bir parçası olduğundan zengin müzelerimizden biridir. 1965 yılında inşaatına başlanan müze, 1969 yılında halka açılarak ziyaret edilebilir hale getirilmiştir. Müze 508 metrekare büyüklüğe sahiptir. Ayrıca iki katlı bir yapısı ile 8704 metrekare bahçe alanına kurulmuştur. Böylelikle müze içerisinde arkeolojik eserler bulunmaktadır. Kayseri Arkeoloji Müzesi eserleri teşhir amaçlı kronolojik olarak düzenlenmiştir. Aynı zamanda içeride iki adet büyük salonda ve bahçede çeşitli eserler sergilenmektedir. Özellikle birinci salon alanına girdiğinizde eski tunç çağı eserlerini görülmektedir. Boyalı ve boyasız seramikler, mermer idoller bu kısımda yer alır. Birinci salonda ilerlemeye devam ettiğinizde Asur Ticaret Kolonileri eserleri görülmektedir. Ayrıca Kayseri Arkeoloji Müzesi sanal tur ile gezme fırsatı sunan müzelerdendir. Bu sayede sanal ortamda görülebilme imkânı bulunmaktadır.
Ziyaret edecek imkânı bulamayan kişiler için Kayseri Arkeoloji Müzesi sanal tur ile gezmek oldukça güzel ve farklı bir deneyim edinmektedir. Aynı zamanda birinci salonda bulunan eserler tipolojik olarak sergilenmektedir. Öyle ki pişmiş toprak testiler, çivi yazılı tablet örnekleri, çömlek çeşitleri, vazolar, meyvelikler, hayvan şeklinde olan içki kapları, madeni kalıp ve eşyalar sergilenen eserler arasındadır. Geziye ikinci salona geçerek devam edilebilir. Geçiş alanında Frigler’in eserleri yer almaktadır. Boyasız ve boyalı seramikleri burada inceleyebilirsiniz. Salonun içerisine doğru ilerlendiğinde farklı tarihi dönemlere ait olan eşsiz eserler vardır.
Kayseri Arkeoloji Müzesi Eserleri
Geçmişe ışık saçan Kayseri Arkeoloji Müzesi sanal tur, ikinci salonuna girdiğinizde birçok dönemden eserler karşınıza çıkmaktadır. Roma, Bizans, Helenistik gibi. Bu dönemlere ait eserlerin Kayseri’de bulunanları ikinci salonda yer almaktadır. Kayseri Arkeoloji Müzesi eserleri içerisinde Urnalar ve Herakles Lahdi bu alanda yer almaktadır. Ayrıca mezar hediyeleri de yine bu salonda bulunur. Kayseri Arkeoloji Müzesi eserleri bahçe kısmında da sergilenmektedir. Bu kısma geçtiğinizde Roma, Bizans ve Helenistik gibi dönemlere ait lahit, mermer heykel, pişmiş toprak iri küpler karşınıza çıkmaktadır. Müze aynı zamanda Kayseri yöresine ait özellikleri yansıtmaktadır. Özellikle Türk kültürünü bize tanıtan çiniler, el yazmaları, silahlar, kadın ile erkek giysileri, kilimler, takı ve süs eşyaları, bu alanda sergilenmektedir.
Kayseri Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri
Kayseri Arkeoloji Müzesi sabah 08:00 saatlerinde ziyarete açılmaktadır. Ziyaret saatleri akşam 17:00 saatlerine kadar devam etmektedir. Kayseri Arkeoloji Müzesi eserleri haftanın her gününde ziyaret edilebilmektedir. Müzeye girişler ücretlidir. Kayseri Arkeoloji Müzesi giriş ücreti güncel fiyatı 5 TL’dir. Belirlenen ücret ile dilediğiniz saate kadar gezebilirsiniz. Kayseri Arkeoloji Müzesi müze kart kullanarak gezilebilmektedir. 1 yıl boyunca müze kart kullanarak 2 defa, eğer Müzekart+ sahibiyseniz de sınırsız olarak müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Arkeoloji Müzesi Kayseri ilindedir. Melikgazi ilçesi Gültepe Mahallesi Kışla Caddesi üzerinde yer almaktadır. Yani Kayseri Arkeoloji Müzesi, Kayseri ilinin tam merkezinde yer almaktadır. Merkezde bulunmasından dolayı toplu taşıma ile merkeze giden her otobüs ile arkeoloji müzesine ulaşmak mümkün olur. Müze şehir mezarlığının tam karşısındadır. İstasyon, havaalanı veya otogardan müzeye ulaşan otobüsler vardır. Otopark mevcut olduğundan dolayı özel aracınızla gitmek isterseniz aracınızı güven içerisinde bırakarak müzeyi dilediğinizce gezebilirsiniz.
Eğer Kayseri’den sonra Kapadokya’da bulunan müzeleri gezmek isterseniz acenteler ile iletişim kurabilirsiniz. Bu sayede hem kolay hem de konforlu şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu konuda sizlere önerebileceğimiz HTR Turkey Tours bulunmaktadır. Araç kiralama ya da havaalanından alınarak tur gezilerine katılabilme imkânları bulunmaktadır. Bunların yanında Kapadokya’da yapılabilecek birçok aktiviteleri de olmaktadır. Mesela zamanı kısıtlı olanlar için Kapadokya günübirlik turlar bulunmaktadır. Bu turların içerisinde müze ve ören yerlerinden bazıları yer almaktadır. Ayrıca Kapadokya balon turu, Kapadokya vadi turları, Kapadokya ATV turu gibi birçok çeşit aktivitesi bulunmaktadır. Daha fazla bilgi almak için internet sayfasını inceleyip iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Müze Nerede, Nasıl Gidilir?
Müzenin adresi Gültepe Mahallesi, Kışla Caddesi, No 2’dir. Kayseri iline bağlı olan Melikgazi ilçesi Kayseri Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Kayseri Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri her gün sabah 07:00 ile 17:00 arasındadır. Müze iki katlı bina ve bahçe haricinde geçiş koridoru, depo ve çalışma odalarından meydana gelmektedir. Müzede sergilenen her eser arkeolojik eserdir. Sergilenen eserler imkân dâhilinde kronolojik şekilde düzenlenmiştir. Kayseri, Hititler zamanından günümüze değin farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Müze Kayseri bölgesinin eski durumuna istinaden oldukça bilgilendiricidir. Asur kolonisine ait olan Kaniş-Karum yerleşkesi içerisinde keşfedilmiş yazılı tabletler, binlerce farklı eser yer almaktadır. Bizans ve Roma Dönemi’ne ait olan farklı eserler de müzede sergilenmektedir. Kayseri Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi edinmek isteyen kişi sayısı hem ülkemizde hem de dünyada oldukça fazladır.
Müze Kayseri bölgesinin arkeolojik anlamda ne kadar zengin olduğunu bize kanıtlar. Eserlerin ilk toplanmaya başlaması cumhuriyet ilanı sonrası 1928 yılında olmuştur. İlk eserler Kayseri İdadisinde toplanarak saklanmıştır. Daha sonra Kayseri’de müze kurulması kararı alınmıştır. Hunat Hatun Medresesi 1930 senesinde müze olarak kullanılarak eserler burada sergilenmeye başlanmıştır. 1938 yılında ise müze halka açılarak ziyaret edilir hale getirilmiştir. İlerleyen zamanlarda yeni eserler ortaya çıkmış ve Hunat Hatun Medresesi küçük gelmiştir. Bu sebeple tüm eserleri alabilecek kadar büyük Gültepe Parkı civarındaki eski hastane binası müze olarak hazırlanmaya başlanılmıştır.
Sanal Tur İle Kayseri Arkeoloji Müzesi
Ülkemizde Kayseri Müzesi en çok ziyaretçi alan müzelerden biridir. Kayseri bölgesindeki eserler müzenin farklı kısımlarında sergilenmektedir. Aynı zamanda Kalkolitik, Eski Tunç Devri Dönemi’ne ait eserler ilk salondadır. Burada Monokrom ve polikrom seramik eserler, su mermeri idol eserleri, ana tanrıça heykelleri sergi alanında karşınıza çıkmaktadır. Özellikle büyük salona girdiğinizde Asur Ticaret Kolonilerine ait olan eserler tipolojik biçimde sergilenmektedir. Öyle ki sergilenen eserlerin hepsi Kültepe Ören yeri bölgesinde gerçekleştirilen kazılarda bulunmuştur. Boyasız ve boyalı testiler, çivi yazılı tabletler, yonca ve gaga ağızlı testiler, pişmiş topraktan yapılma testiler, meyvelikler, damga mühürler, vazolar, hayvan biçimine sahip olan içki kapları, madeni kalıplar ve eşyalar bulunmaktadır. Kayseri Kaleiçi Arkeoloji Müzesi içerisinde sergilenen en önemli eserlerden biri İmamkulu Hitit kaya kabartması mulajıdır. Kap kacak örneklerine bakıldığında yuvarlak, gaga ya da yonca ağızlı testiler oldukça ilgi çekmektedir.
Tek ya da çift kulpa sahip vazo eserleri, rythonlar ile meyve kapları da büyük salonda görebileceğiniz eserler arasındadır. Asur eserlerinin yanı sıra büyük salonda Hitit dönemine ait olan eserler de yer alır. Hitit eserleri Kültepe ve Kululu bölgelerinden getirilmiştir. Geç-Hitit Dönemi’ne ait eserler bulunmaktadır. Eserler arasında heykeller, kabartmalar, hiyeroglif steller vardır. Farklı madenler kullanılarak yapılmış olan silah, obje, silindir, damga mühürler de burada bulunmaktadır. Kululu kral heykeli, yazıtlar, sfenks başı, aslan kabartmaları önemli eserlerdir.
Kayseri Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi
İki salon arasına geçiş için koridor bulunan Kayseri Arkeoloji Müzesi ziyaretçilere ayrı bir ortam sunmaktadır. Koridorda da farklı eserleri görmeniz mümkündür. Kayseri Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 5 TL olarak belirlenmiştir. Müzeye müze kartı ve ile giriş yapılabilmektedir. Özellikle geçiş koridorunda yer alan eserler Frigler’e ait eserlerdir. Aynı zamanda boyasız ve boyalı seramikler bu alanda sergilenmektedir. Böylelikle ikinci salona geçtiğinizde Kayseri bölgesinden toplanmış olan eserleri görmeye devam edersiniz. Roma, Helenistik, Bizans Dönemi’nden kalan eserler kronolojik olarak düzenlenmiştir. Böylelikle her önemi yansıtan değerli madenlerden yapılma ziynet eşyaları, kolyeler, camlar, şişeler, heykel parçaları, mermer heykeller, bronz figürler bulunmaktadır. Herakles Lahdi en çok ilgi çeken eserlerden biridir. Aynı zamanda erkek ve kadın heykelleri de yer almaktadır.
İkinci salonda aynı zamanda Yılanlıdağ, Erkilet ve Beştepe Tümülüslerinde bulunarak getirilen mezar kalıntıları vardır. Süs eşyaları ve sunaklar da oldukça değerli eserlerdir. Bununla birlikte bahçe bölümünde Roma, Helenistik ve Bizans Dönemi’nden mermer heykeller bulunmaktadır. Özelikle pişmiş topraktan erzak küpleri, mezar stelleri, Tümülüs mezar çeşitlerini burada görebiliriz. Kaletepe bölgesinde yapılan çalışmalarda bulunan nadde Kululu eserleri müzede yer almaktadır. Bununla birlikte İmamkulu kaya kabartması Hitit Dönemi’ne ait olup, müzedeki önemli eserlerin başında gelir. Aynı zamanda gümüş, altın, bakır, bronz sikkeler de farklı dönemlere ait olarak müzede yer alır. Sikkelerin olduğu bölüme nümizmatik denilmektedir. Herakles Lahdi ünü ve güzelliği itibariyle yurt dışına çıkan ve en çok ziyaret edilen eserlerden biridir.
Canlı Gezi İle Kayseri Arkeoloji Müzesi
Türkiye’nin en büyük ve merak edilen arkeoloji müzelerinden olan Kayseri Arkeoloji Müzesi sanal tur ile internet üzerinden de gezilebilmektedir. Müze kart ile giriş yapabileceğiniz Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı bir müzedir. Müzenin içerisinde gezmeye başladığınızda antik bir kent geziyormuş gibi bir havaya girer ve kendinizi o dönemin bir parçası olarak hissedersiniz. İçerisinde bulunan Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait dev boyutlu heykeller insanların oldukça ilgisini çekmektedir. Mezar stelleri ve Tümülüs mezarları da ziyaretçilerin en çok zaman geçirdikleri bölümlerin başında gelir. Müze şehir merkezine yakın bir bölgede olduğundan dolayı ulaşım oldukça kolaydır. Merkez bölgesine giden bir otobüsle ya da özel aracınızla kolay bir şekilde gidilmektedir. Aynı zamanda farklı bir hafta sonu geçirmek için en ideal etkinliklerden biridir. Özelikle görülmesi gereken Kayseri Kalesi arkeoloji müzesi toplu taşıma araçlarının güzergâhının üzerindedir. Müze kart kullananlar yılda 2 kere olmak üzere bu müzeyi ücretsiz olarak gezebilmektedir.
Müze kartınız yoksa giriş ücretleri her yıl düzenlenen tutarlar üzerinden alınmaktadır. Öyle ki Ocak ayı itibariyle yeni güncel rakamlar belirlenmektedir. Özellikle Müzekart+ abonesi iseniz sınırsız bir şekilde müzeyi ücretsiz olarak gezme hakkına sahip olunmaktadır. Kayseri tarihine bakıldığında farklı medeniyetlerin yaşadığı özel bir bölge olduğunu görürüz. Böylelikle burada cumhuriyetin kuruluş tarihinden başlamak üzere birçok eser korunma altına alınmıştır. Müze içerisinde bulunan eserlerin hepsi Kayseri bölgesi ve çevresinden çıkarılan eserlerdir. Müzede sergilenecek eserlerin toplanması, hazırlanması ve kronolojik olarak sıralanması gibi hazırlıkların 4 sene kadar sürmüştür. Bu süre sonunda 1969 yılından itibaren günümüze kadar müze binlerce kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Bu anlamda dünyada en çok ziyaretçi çeken müzelerden biridir.
Arkeoloji Müzesi Eserleri
Hiç şüphesiz müzede bulunan binlerce eser bölgenin kültürünü, geçmişini yansıtan en nadide eserlerdir. Ancak bazılarına özellikle tarihçiler değer biçememektedir. Buradaki değer maddi olarak değerlendirilmemekte kültürel varlığımız ile zenginliğimiz üzerinde durulmaktadır. Nitekim bölgede yaşayan her toplum tarih içerisinde yaşamak için belli ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar içerisinde barınma ve besin ihtiyaçları ön plana çıkmış beraberinde ise inanç ile ibadetler hayatın bir parçası olmuştur. Bu süre içerisinde toplumların meydana getirdiği, geliştirdiği sanatsal yetenekler günümüze kadar gelmiştir. Doğal olarak bizden sonraki nesillerin bu öğeleri görmesi için gereken çalışmalar yapılmaktadır. Bu sanatsal varlıklara örnek olarak müzede sergilenen sunaklar nadide eserlerdendir.
İnsanların yaşadıkları dönemde duygularını yansıttıkları, sevgisini gösterdikleri tapınmalar söz konusudur. Bu anlamda ölü kültü, sunuları ve dinsel ritüelleri açısından önemli parçaları haline gelen sunaklar burada sergilenmektedir. Taşınabilir ve sabit olarak iki farklı şekilde yapılan bu sunakların daha çok Yunan kültüründen etkilendiği düşünülmektedir. Bu çerçevede ilgiyle görmek isteyeceğiniz sunaklar müzenin önemli eserleri arasında yer almaktadır. Kayseri ülkemizin Kapadokya bölgesinde yer alan şehirlerdendir. Bölgeye gelen ziyaretçiler Erkilet Havalimanı üzerinden bölgeyi ziyaret etme olanaklarına sahiptir. Bu anlamda Göreme, Ürgüp ve Avanos’a olan uzaklığı ortalama 80 km kadardır. Ziyaretçilerin konaklama ve gezi öncesi transferlerini buradan yapıyor olmaları ayrıca Kayseri şehir merkezi ile etrafının gezilmesine ayrıca katkı sağlamaktadır.