Gaziemir Yeraltı Şehri

Kapadokya’nın en meşhur yeraltı şehirlerinden biri Gaziemir yeraltı şehridir. Kapadokya balon turu yapmak ve peri bacalarını ziyaret etmenin yanında yapabileceğiniz en iyi kültürel aktivite yeraltı şehri gezmektir. Yeraltı şehrinin kimler için yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Barınmaya uygun, koruyucu ve şaşırtıcı bir yerdir. Yeraltı şehirlerinin jeolojik oluşumları sadece Kapadokya’ya özeldir. Dünya’da benzeri yoktur. Araştırmalara göre Kapadokya’da 200’ü aşkın yeraltı şehri mevcuttur. Fakat bu yeraltı şehirlerinden şimdilik 36’sı bilinmektedir. Gaziemir yeraltı şehri son olarak keşfedilen yerlerden biridir. Gaziemir yeraltı şehrini diğer yeraltı şehirlerinden ayıran özelliği aynı zamanda bir kervansaray olmasıdır. Yolcu ve hancılara sahip olan oldukça şaşırtıcı bir yerdir. Gaziemir yeraltı şehri nerede olduğunu insanlar merak etmektedir.

Gaziemir yeraltı şehri Gaziemir köyünün meydanında yer almaktadır. 2006 yılının sonlarına doğru tesadüf eseri bulunmuştur. Bununla birlikte yeraltı şehrinin temizlenmesi ve gezilmeye hazır hale getirilmesi 6 ay sürmüştür. Böylelikle 2007 senesinde halka ziyarete açılmıştır. Yeraltı şehirleri genelde korunmak amacıyla kurulmuştur. Fakat Gaziemir yeraltı şehri konaklamak amacıyla kurulduğu bilinmektedir. Kapadokya’da bu kadar fazla yeraltı şehri olmasının bir diğer nedeni İpek yolu üzerinde bulunmasıdır. Aynı zamanda yüzlerce kervansaray ve yeraltı şehri olan bir yerdir. Fakat Gaziemir yeraltı şehrinin kervansaray olarak kullanılması dünyada bir ilktir. Öyle ki yeraltı şehrinin tarihi Hititlere dayanmaktadır. Fakat Bizans Dönemi’nde oldukça yoğun şekilde kullanılmıştır. Burada yoğunluk çok olduğundan dolayı temizlik sırasında birçok Bizans sikkesi de bulunmuştur.

Aksaray Gaziemir Yeraltı Şehri

Gaziemir yeraltı şehri Selçuklular Dönemi’nde kervan develerinin uğrak yeri olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda Gaziemir yeraltı şehri giriş ücreti değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca burada Kapadokya müze kart geçmemektedir. Yeraltı şehirlerine giriş, yapısı dolayısıyla genelde dar tüneller, koridorlar ve labirent gibi yerlerden girilmektedir. Fakat Gaziemir yeraltı şehrine girişte ise böyle bir durum yoktur. Gaziemir yeraltı şehri 50 metrekarelik alana yayılmıştır. Aynı zamanda giriş kısımları oldukça rahattır ve tepesinden su arkları geçen bir gözetleme kulesi bulunmaktadır.

Gaziemir yeraltı şehrinin üst kısmı tamamen açıktır. Bununla birlikte giriş kısmında 10 metre uzunluğunda bir koridor vardır. Bu koridorda taş bindirme tekniği ile gerçekleştirilen ve Hitit sanatını yansıtan desenler bulunmaktadır. Bunlar daha önce yeraltı şehirlerinde benzeri görülmemiş olan yapılardır. Özellikle Gaziemir yeraltı şehri girişindeki koridorda gördüğümüz desenler yalnızca Hititlerin başkenti olan Hattuşaş Boğazkale gölgesinde görülür. Koridorun sonuna gelindiğinde yeraltı şehrinin farklı bölümlerine geçişi sağlayan bir açıklık alan mevcuttur. Açık alan öncesinde toprak ile dolu olduğundan dolayı alan açılana kadar mevcut olduğu anlaşılmamıştır. Bununla birlikte yeraltı şehrinde araştırma yapıldığı zaman iki adet kilisenin mevcut olduğu görülmüştür. Burada oldukça büyük boyutta Şırahane bulunmaktadır. Böylelikle üzümler ezilerek şarap yapılırmış ve ayrıca burada birçok sayıda şarap küpü de bulunmuştur. Aynı zamanda erzaklar için depolar, küçük ve büyük boyutta ocaklar, tandır, hamam, mutfak, yatak odası için ayrılan özel dinlenme odaları keşfedilmiştir. Bununla birlikte barınma amacıyla kurulan bir yeraltı şehri olduğu tarihçiler tarafından anlaşılmıştır.

"<yoastmark

Gaziemir Yeraltı Şehri Nasıl Bulundu?

Aksaray Gaziemir yeraltı şehrinde güvenliğin sağlanması için birçok yapı bulunmaktadır. Ziyarete açılması için yapılan Gaziemir yeraltı şehri çalışmaları sırasında birçok saklanma alanı bulunmuştur. Ayrıca bu saklanma alanları tünelleri birbirine bağlamaktadır. Yeraltı şehrinde havalandırma, aydınlatma, savunma ve ulaşım detaylarının kusursuz bir şekilde planlandığı görülmektedir. Gezmek için gelen ziyaretçiler için bu kusursuz işçiliğin ve önceki zamanlarda burada kimlerin yaşadığı merak konusu olmaktadır. Şehrin içerisinde bulunan kiliselere girerken ziyaretçiler dar bir tünelden geçmek durumunda kalır. Kiliselerin bu şekilde inşa edilmesi bir koruma yapısı olarak düşünülebilir. Öyle ki bu tüneller kiliselere herkesin girmesini engelleyecek şekildedir. İç kısımlar ise oldukça geniştir ve sütunlarla dekore edilmiştir. Aynı zamanda kiliselerin giriş kısımları büyük boyutta sürgü taşlarıyla kapatılmıştır. Özellikle Gaziemir yeraltı şehri etkinlikleri her sene birçok insanın unutulmaz bir vakit geçirmesini sağlar.

Yeraltı şehrinin keşfedilmesi 2006 yılına kadar uzanmaktadır. Daha önce ise 1974 senesinde İbrahim Hakkı Konyalı, “Aksaray Tarihi” ismini taşıyan kitabında buradan bahsetmektedir. Ayrıca kitapta yeraltı şehri Gaziemir Hanı olarak da geçmektedir. Ancak yeraltı şehrini yerel halk çok eski zamanlardan beri bilmektedir. Arkeoloji çalışmaları ise geç başladığı için keşfedilmesi uzun sürmüştür. Eski zamanlarda şehrin kapısında samanlık bulunmaktadır. Bu samanlık sel suları çamur getirdiğinden kapanmış halde bulunmuştur. Ayrıca yapılan temizlik sırasında yeraltı şehrinde deve kemikleri bulunmuştur. Bu durum da Gaziemir yeraltı şehrinin kervansaray olarak kullanıldığına bir kanıt olarak görülmüş ve tarihçileri heyecanlandırmıştır.

Gaziemir Yeraltı Şehri Efsanesi

Gaziemir yeraltı şehrinin yapısı incelendiğinde içerisinde develerin rahat bir şekilde hareket edebilmesi için bağlantıların büyük oyuklar şeklinde yapıldığını görülmektedir. Ayrıca alanın inşaatında hayvanların rahat etmesi için de dikkat edilmiştir. Gaziemir yeraltı şehri giriş fiyatı ve diğer ücretleri herkesin gidip gezebileceği şekilde oldukça uygundur. Burada hayvanların içeride rahat edebilmesi için ahırlar inşa edilmiştir. Bu ahırlar oldukça geniş alanlardır. Böylelikle ahır duvarlarında hayvanların bağlanması için kanca delikleri vardır. Ayrıca yemlerin koyulması için de duvarda yem oyukları yapılmıştır. Şehirde susuz kalınmaması adına büyük boyutta su olukları inşa edilmiştir. Yapısında kullanılan sütunlar yeraltı şehrine muhteşem bir hava vermektedir. Aynı zamanda Yerebatan Sarnıcı havası olan yeraltı şehri birçok insanı kendisine hayran bırakır. Gaziemir yeraltı şehri fiyatları yerel belediyeye bağlı olması nedeniyle ziyaretlerin yapılması için ilgi çekmektedir.

Gaziemir Yeraltı Şehri Nerede

Dünya televizyonlarına haber olan Gaziemir yeraltı şehri benzersiz bir yapıya sahiptir. Bu özelliği ile dünyada birçok TV kanalında yayınlanan bir belgeselde de yerini almıştır. Nevşehir şehir merkezinden gelecek olanlar için 55 km süren mesafe bulunmaktadır. Ayrıca Aksaray bölgesinden gelecekler ise 40 km sonra yeraltı şehrine ulaşabilirler. Bununla birlikte yeraltı şehri Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesindedir. Gaziemir Köyünde bulunan yeraltı şehrinin girişi köyün merkezinde yer almaktadır. Özel araç kullanarak gidecek olanlar için Aksaray merkezden Sevinçli yoluna dönmeniz ve Aksaray-Güzelyurt yolunda ilerlemeniz gerekmektedir. Güzelyurt’a geldiğinizde yeraltı şehrine ait tabelalar sizlere gereken yol tarifini yapmaktadır. Eğer Gaziemir yeraltı şehrini gezdikten sonra diğer yeraltı şehirlerini görmek isterseniz birçok tur bulunmaktadır. Bunlardan en meşhuru Kapadokya Günübirlik turlarıdır. Bu turun içerisinde bulunan Mavi, Yeşil ya da Kırmızı tura katılarak tur dahilinde bulunan diğer yeraltı şehirlerini gezebilirsiniz.

Gaziemir Yeraltı Şehri Haritası

Gaziemir yeraltı şehri harita gezmeye gelen ziyaretçilerin alanı daha iyi kavramalarını sağlar. Toplu taşıma kullanarak yeraltı şehrine gidebilirsiniz. Aksaray terminalinde Güzelyurt dolmuşlarına bindikten sonra Manastır Vadisi’nde ineceğinizi bildirmeniz yeterlidir. Güzelyurt ve yeraltı şehri arasındaki mesafe 14 km uzaklıktadır. Yeraltı şehrini özel bir firma işletmektedir. Bu sebeple girişlerde ne yazık ki müze kart geçmez. Gezmek isteyenler her gün yeraltı şehrini ziyaret edebilirler. Aksaray şehir merkezinden yeraltı şehrine mesafe 42 km uzaklıktadır. Savunma amaçlı olarak değil konaklama amaçlı yapılan bu yeraltı şehri ülkemizdeki en özel yapılardan biridir. Yeraltı şehirlerine baktığımızda içerilerinde girişleri kapatan dev boyutta tekerlek şeklinde kapılar görürüz. Fakat Gaziemir yeraltı şehrinde bu kapılar yoktur.

Yeraltı şehrinin içerisindeki kapılar küçük boyutta inşa edilmiştir. Fakat korunma da unutulmamıştır. Herhangi tehlikeli bir durum için saklanılabilecek birçok özel ve güvenli alan yapılmıştır. Yeraltı şehrine iki yerden giriş yapabilirsiniz. Meydandan girerken doğu kısmında ilk giriş vardır. Hititlere ait taş bindirme yönteminden yapılmış giriş oldukça muhteşem bir görüntü sunar. Girişten sonra ise konaklama amacına hizmet eden büyük bir geniş alan mevcuttur. Taş bindirme yöntemini inceleyerek bu sanat hakkında daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Gezmeye gelen insanlar girişteki yapıyı inceleyerek geziye başlarlar.

Gaziemir Yeraltı Şehri İletişim

Bölge dört mevsim ziyaretçi çekmektedir. Böylelikle Gaziemir şehri her gün ziyaretçilere açıktır. Gaziemir yeraltı şehri merkezi oldukça kolay erişime sahiptir. Gezmeye başladığınızda girişi geçtiğinizde açık alanda sizi yönlendirecek tabelalar mevcuttur ve herkesin kolay bir şekilde anlayacağı şekilde koyulmuştur. Yeraltı şehrinin içerisinde büyük boyutta ahırlar oldukça ilginçtir. Hayvanların ve özellikle develerin güven içerisinde konaklaması için inşa edilmişlerdir. Kiliseleri ve şarap fabrikasını ziyaret edebilirsiniz. Ambarları ve mutfakları inceleyebilirsiniz. Dinlenme odaları da oldukça başarılı bir şekilde inşa edilmiştir. Gezmeye gidenler için sol bölümde inşa edilen deve ahırları oldukça ilginç ve görülmesi gereken alanlardır.

Kendi sırlarını barındıran yeraltı şehri insanların oldukça ilgisini çeker. Gaziemir şehri müze ziyaretine gidiyormuşçasına farklı bir gün geçirmenizi sağlar. Şarap fabrikası, su olukları ve inşa edilen birçok farklı alan sayesinde gezerken öğrenebileceğiniz birçok bilgi mevcuttur. Yeraltı şehrine giriş yapabileceğiniz bir diğer kısımda batı tarafında bulunan giriştir. Girdikten sonra yine büyük bir genişliğe sahip olan giriş alanına gelmiş olursunuz. Burada muazzam şekilde inşa edilmiş su kanalları ve aydınlatma sistemi mevcuttur. Girer girmez sizi etkilemektedir. Bu alana salon diyebiliriz ve etkileyici yapısıyla ziyaretçileri girişte kendisine hayran bırakmaktadır. Salona girdikten sonra sağ taraftan devam ederek yeraltı şehrinin içerisinde bulunan alanların hepsini sırayla gezmiş ve muhteşem bir deneyim yaşamış olursunuz.

Leave A Comment